Hoe gaat het in zijn werk

Je mag bij het kiezen van een verkeersschool best kritisch zijn. Een autorijopleiding volg je immers maar één keer in je leven. Wij leiden veel jongeren op voor het rijexamen, maar we zijn er voor alle leeftijden. Onze instructeurs zijn vriendelijke mensen die graag een versnelling hoger gaan als je een 'talent` bent, maar ook het geduld hebben als het even wat moeilijker gaat. Tijdens de rijlessen leiden we je op tot een verantwoorde, veilige en sociale verkeersdeelnemer.
We begeleiden je op een vriendelijke en ontspannen manier naar dat ene moment waar het om gaat: je rijbewijs halen!

Dit kan je van ons verwachten:
Hoge kwaliteit
Gekwalificeerde instructeurs
Geen wachttijd, dus gelijk beginnen met lessen
Scherpe lesprijzen
Rijlessen in je eigen tempo

Intake
Als je je aanmeldt om bij ons om te beginnen met de rijopleiding, nemen wij altijd eerst een intake af. Dit is een eerste proefles en aan de hand daarvan neemt de instructeur waar of je al vaardigheden bezit en hoe snel je nieuwe vaardigheden aanleert. Aan het einde van de intake bespreek je samen met de instructeur wat je allemaal kan verwachten tijdens het examen, wat de mogelijkheden zijn m.b.t. een lespakket, hoeveel lessen je het beste kunt nemen en wat het je uiteindelijk gaat kosten.

Theorie
Voordat je praktijkexamen aflegt moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Je kunt een theorie-examen afleggen als je 16,5 jaar of ouder bent. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Rijlessen
Alle leerlingen krijgen van ons een instructiekaart. Op deze kaart houdt de instructeur jouw vorderingen bij, zodat je kunt zien wat er nog behandeld en/of verbeterd moet worden. Alle lessen zijn opgebouwd in een logische volgorde (van makkelijk naar moeilijk). Rijlessen verzorgen wij in een comfortabele, rookvrije auto met airco. Je wordt begeleid door een vaste instructeur. Mocht deze door omstandigheden geen les kunnen geven, dan is er een vervangende instructeur.

Tussentijdse toets
Tijdens je praktijkopleiding kun je ervoor kiezen om een TTT (Tussentijdse toets) af te leggen. Een TTT is een rijtest dat net zo verloopt als het praktijkexamen. Het is een goede gelegenheid om alvast aan het praktijkexamen te wennen en eventuele nervositeit weg te nemen. Na afloop van de toets krijg je van de examinator advies mee van de examenonderdelen die wel en/of niet goed gingen. Tijdens de toets kan je ook vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres, deze hoef je dan tijdens je eerstvolgende examen niet meer te doen. Onderzoek van het SWOV (Stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans met een afgelegde TTT met 20% kan toenemen.

Praktijkexamen
In het CBR examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt en controleert je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings - en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.
Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. Tijdens het examen rij je een gedeelte – zo’n tien tot vijftien minuten – zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Als je voor dit praktijkexamen tijdens de TTT een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na afloop vertelt de examinator in het CBR examencentrum de uitslag.